Mimo że mój staż za barem nie jest duży, trochę ponad pół roku i to dorabiając, to postaram się pisać o rzeczach które mogą interesować wszystkich pracujących za barem, tych którzy dopiero zaczynają, jak i tych którzy mają już jakieś pojęcie o tym zawodzie. Na samym początku ostrzegam że żaden ze mnie poeta ani mistrz stylistyki, chcę po prostu pisać o tym co jest moją pasją ;). Będę zamieszczał swoje przemyślenia na temat kultury picia w Polsce, postaram się pisać o wszelkich nowościach ze świata alkoholu i gastronomii, co jakiś czas będą się pojawiać moje pomysły na koktajle.
Dziś podaje przepis na koktajl który nazwałem Passiflora, jest to typowy Medium Drink:
- 50ml Sobieski Grapefruit
- 15ml Soku cytrynowego
- 120ml Soku jabłkowego
- 30ml Soku pomarańczowego
- 20ml Puree Monin Passion Fruit
Przy okazji, jestem ciekaw czy ktoś zna jakieś sprawdzone drinki na soku/syropie czy czymkolwiek o smaku melona? Proszę pisać w komentarzach.
Podstawowa powinność barmana to rozweselanie gości, a nie upijanie ich alkoholem.
Liquier melonowy + sok jabłko + wodka = proporcje wedle uznania, mozna zamiast soku dac apple sour liquier i sok pomaranczowy.
OdpowiedzUsuń